Moje gotowanie
wydawnictwo: Burda Książki
ilość stron: 256
format: 20,5x27 cm
rok wydania: 2016
cena: 59,90 zł
Dawno nie pisałam o żadnej książce kulinarnej prawda? Nie wiem jak tyle czasu wytrzymałam, więc muszę koniecznie szybciutko to nadrobić ;) Przecież wiecie doskonale jak uwielbiam książki z przepisami. Szaleję na ich punkcie więc w mojej domowej kulinarnej biblioteczce nie mogło zabraknąć tego tytułu! Choć tak naprawdę przygarnęłabym wszystkie możliwe książki kulinarne ;)
"Pyszne klimaty" to druga część z serii "Moje gotowanie" wydawnictwa Burda Książki. Jakiś czas temu miałam okazję pokazać Wam i napisać kilka słów o książce "Słodkie klimaty". Wtedy głównym tematem było oczywiście słodkości, teraz przeważają dania słone, choć i tutaj nie zabraknie kilku pysznie wyglądających deserów na osłodę :)
Wewnątrz znajdziemy podział na pięć rozdziałów. Zacznij od zupy, Przekąski, Sałatki dobre na wszystko, Obiad na stole oraz Owocowy zawrót głowy. W każdym z tych rozdziałów znajdziemy po kilkanaście, albo i po kilkadziesiąt różnych przepisów. Nie liczyłam dokładnie, ale jest ich około 120. Są one naprawdę bardzo różnorodne. Niektóre łatwiejsze inne całkiem trudne, niektóre dosyć szybkie inne wręcz przeciwnie... Z przyjemnością przedstawię Wam kilka przykładów ;)
Na przykład z zup znajdziemy tutaj przepis między innymi na marchwiankę, barszczyk ze szczawiem, mus groszkowy z koprem włoskim i szynką, mus cytrynowy z kurczakiem i kuskusem czy zimna zalewajka... Wśród przekąsek są przepisy na pieczarki faszerowane, przekładaniec pomidorowo-szparagowy, chrupiący kalafior w panierce, ogórkowe miseczki z tatarem i puchate placuszki waniliowe. Dalej są sałatki, a wśród nich taka z kurczakie, ze stekiem i figami, z krewetkami i pieczarkami, z gorgonzolą, orzechami i awokado, z wędzonego pstrąga i wiele innych.
Dalej są obiady i tutaj jest najwięcej przepisów, bo ponad 40 ;) Nie podam Wam oczywiście wszystkich przykładów, ale nie byłabym sobą gdybym nie napisała choć kilku, które znajdziemy w tej książce. Na przykład kurczak kanadyjki ze słodkimi ziemniakami i z żurawiną, albo pieczeń cielęca z młodymi warzywami, marokański tadżin z kuskusem, nicejskie clafoutis, ratatouille, filety z piersi kurczaka w miodzie lawendowym, pstrąg smażony w paprykowym puree, risotto marinara, stek ze szparagami... Mogłabym tak bez końca ;)
Jak już tak wymieniam te potrawy i wymieniam to jeszcze kilka słodkości zostało. Na przykład wiatraczki z kruchego ciasta z jagodami, albo sorbet morelowy z karmelem, placek wiśniowy z amaretto, lody tricolor, porzeczkowa pianka, truskawkowa tarta migdałowa, tort bezowy z owocowym kremem chantilly i rolada czekoladowa.
Wewnątrz znajdziemy podział na pięć rozdziałów. Zacznij od zupy, Przekąski, Sałatki dobre na wszystko, Obiad na stole oraz Owocowy zawrót głowy. W każdym z tych rozdziałów znajdziemy po kilkanaście, albo i po kilkadziesiąt różnych przepisów. Nie liczyłam dokładnie, ale jest ich około 120. Są one naprawdę bardzo różnorodne. Niektóre łatwiejsze inne całkiem trudne, niektóre dosyć szybkie inne wręcz przeciwnie... Z przyjemnością przedstawię Wam kilka przykładów ;)
Na przykład z zup znajdziemy tutaj przepis między innymi na marchwiankę, barszczyk ze szczawiem, mus groszkowy z koprem włoskim i szynką, mus cytrynowy z kurczakiem i kuskusem czy zimna zalewajka... Wśród przekąsek są przepisy na pieczarki faszerowane, przekładaniec pomidorowo-szparagowy, chrupiący kalafior w panierce, ogórkowe miseczki z tatarem i puchate placuszki waniliowe. Dalej są sałatki, a wśród nich taka z kurczakie, ze stekiem i figami, z krewetkami i pieczarkami, z gorgonzolą, orzechami i awokado, z wędzonego pstrąga i wiele innych.
Dalej są obiady i tutaj jest najwięcej przepisów, bo ponad 40 ;) Nie podam Wam oczywiście wszystkich przykładów, ale nie byłabym sobą gdybym nie napisała choć kilku, które znajdziemy w tej książce. Na przykład kurczak kanadyjki ze słodkimi ziemniakami i z żurawiną, albo pieczeń cielęca z młodymi warzywami, marokański tadżin z kuskusem, nicejskie clafoutis, ratatouille, filety z piersi kurczaka w miodzie lawendowym, pstrąg smażony w paprykowym puree, risotto marinara, stek ze szparagami... Mogłabym tak bez końca ;)
Jak już tak wymieniam te potrawy i wymieniam to jeszcze kilka słodkości zostało. Na przykład wiatraczki z kruchego ciasta z jagodami, albo sorbet morelowy z karmelem, placek wiśniowy z amaretto, lody tricolor, porzeczkowa pianka, truskawkowa tarta migdałowa, tort bezowy z owocowym kremem chantilly i rolada czekoladowa.
To oczywiście tylko niektóre przykłady z dostępnych tutaj przepisów. Powiem Wam, że uwielbiam Wam wymieniać te wszystkie potrawy, które można znaleźć w danej książce kucharskiej. Zawsze wtedy przeglądam całą książkę po kolei, patrze na te wszystkie zdjęcia, jeśli coś mnie bardziej zainteresuje to wczytuję się w przepis, zaznaczam jeśli stwierdzę, że na pewno kiedyś będę musiała coś takiego przygotować. Nie wiem jak Wam, ale mi ślinka cieknie na sam widok tych nazw, a przecież mam jeszcze zdjęcia do oglądania ;)
Wszystkie zawarte tutaj przepisy są zaprezentowane w bardzo przejrzysty sposób. Mamy nazwę dania, ilość porcji na, które wystarczą podane składniki oraz czas przygotowania. Poniżej lista składników oraz sposób wykonania. Czasami dodane są także jakieś ciekawostki czy wskazówki. Wszystko opisane w łatwy do zrozumienia sposób. Nie wypróbowywałam jeszcze żadnego z zawartych tutaj przepisów, ale jeśli już po któryś z nich chwycę to na pewno bez problemu zrozumiem jak go wykonać ;) Niektóre z nich są dosyć wytworne, niektóre dosyć zwyczajne, jedne łatwe inne trudne, ale z tego co zauważyłam wszystkie zawarte w tych przepisach składniki są ogólnodostępne i nie ma jakiś nieznanych i mało spotykanych rzeczy więc jeden pewna, że z każdym podanym utaj daniem poradzimy sobie bez większych trudności ;)
Wszystkie zawarte tutaj przepisy są zaprezentowane w bardzo przejrzysty sposób. Mamy nazwę dania, ilość porcji na, które wystarczą podane składniki oraz czas przygotowania. Poniżej lista składników oraz sposób wykonania. Czasami dodane są także jakieś ciekawostki czy wskazówki. Wszystko opisane w łatwy do zrozumienia sposób. Nie wypróbowywałam jeszcze żadnego z zawartych tutaj przepisów, ale jeśli już po któryś z nich chwycę to na pewno bez problemu zrozumiem jak go wykonać ;) Niektóre z nich są dosyć wytworne, niektóre dosyć zwyczajne, jedne łatwe inne trudne, ale z tego co zauważyłam wszystkie zawarte w tych przepisach składniki są ogólnodostępne i nie ma jakiś nieznanych i mało spotykanych rzeczy więc jeden pewna, że z każdym podanym utaj daniem poradzimy sobie bez większych trudności ;)
Na zakończenie pozostaje mi powiedzieć Wam jeszcze o tym jak ta książka się prezentuje. Okładka jest sztywna i z całą pewnością przyciąga wzrok, szczególnie ten fiolecik ;) Format jest dosyć duży, stron także jest sporo. W środku jest bardzo kolorowo. Do każdego dania pokazane jest zdjęcie, swoją drogą zdjęcia te są śliczne, tak ładnie skomponowane, takie kolorowe, wszystko wygląda tak smakowicie. Dania zaprezentowane są pięknie i patrząc na nie człowiek od razu ma ochotę polecieć do kuchni i zacząć gotować :) Moim zdaniem zarówno wygląd tej książki jak i jej zawartość są godne uwagi więc jak najbardziej polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz