5 czerwca 2015

Kuchnia wagi lekkiej


Smak zdrowia

BEATA WOŹNIAK

wydawnictwo: Olesiejuk
ilość stron: 128
format: 16,5x20,5 cm
rok wydania: 2015
cena: 12,99 zł


Od niedawna jestem mamą karmiącą więc zdrowe odżywianie, dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych, kalorii itp jest dla mnie ważne, o wiele ważniejsze niż przedtem. Przyznam, że jeśli dzięki temu udałoby mi się zrzucić jeszcze po ciążowe nadprogramowe kilogramy to w ogóle byłoby cudownie ;) 

"Kuchnia wagi lekkiej" kojarzy mi się z jakimiś dietami, z zieleniną, z koktajlami, surówkami... Ale autorka, która jest specjalistką w dziedzinie dietetyki zapewnia, że zdrowe i lekkie jedzenie wcale nie musi tak wyglądać. Przepisy, które znajdują się w tej książce tylko mnie w tym utwierdziły :)


W środku znajdziemy około 50 przepisów podzielonych na trzy kategorie. Sałatki i przekąski, dania obiadowe oraz podwieczorki. Przepisy te są bardzo różne. Sałatka z buraczków i orzechów włoskich, sałatka ziemniaczana z łososiem, dynia pieczona z rozmarynem, kremowa zupa pomidorowa, rosół z piersi kurczaka, pulpety drobiowe z białym sosem, kotlety wieprzowe z warzywami, mus morelowo-bananowy, sernik waniliowy, koktajl egzotyczny... 

To oczywiście tylko kilka przykładowych dań. W książce znajdziemy ich o wiele, wiele więcej. Niektóre z nich wydają się naprawdę zwyczajnymi daniami, które podajemy na co dzień na naszych stołach, ale dzięki lekkiej modyfikacji i odpowiedniemu przygotowaniu mogą stać się one o wiele lżejsze i zdrowsze. inne z tych przepisów wydają się nieco dziwne, przynajmniej jak dla mnie, ale z drugiej strony nigdy nie próbowałam niektórych z tych połączeń smakowych więc to z pewnością dlatego. W końcu specjalistka od żywienia z pewnością wie co dobre i zdrowe ;)

Powiem Wam, że nawet po zaglądnięciu do środka tej książki od razu czuje się tę lekkość, o której mowa w tytule. Wszystko jest takie jaśniutkie, takie przejrzyste, pięknie zaprezentowane. Na jednej stronie znajduje się zdjęcie przedstawiające daną potrawę, na drugiej składniki, sposób przygotowania wypisany w punktach,  ilość porcji, które otrzymamy, czas przygotowania oraz kaloryczność danego dania. Na samym końcu znajdziemy tabelę kaloryczności przedstawiającą jaką liczbę kalorii mają różne produkty. Podzielone są one na warzywa, owoce, produkty zbożowe, nabiał, tłuszcze, mięso i przetwory mięsne, ryby i owoce morza, słodycze, inne produkty oraz napoje.

Ja z przyjemnością sprawdzę niektóre z zamieszczonych tutaj przepisów. Co prawda nie mam zamiaru całkowicie zmieniać teraz mojego sposobu żywienia, moich przyzwyczajeń, rezygnować z ulubionych dań i szaleń z różnego rodzaju dietami. Ale z chęcią wypróbuję kilka, a może i kilkanaście z tych przepisów, bo z całą pewnością są zdrowe, a na dodatek wydają się naprawdę smakowite, a mi takie połączenie jak najbardziej pasuje :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz