NAJLEPSZE PRZEPISY Z CAŁEGO ŚWIATA
wydawnictwo: Olesiejuk
ilość stron: 384
format: 18,5x24,5 cm
data premiery: 20 marca 2013
cena: 29,90 zł
Kulinarnych książek znajdziecie u nas ostatnio dość sporo, ale powiem szczerze, że mi mimo wszystko ciągle jest mało. Z gotowaniem to u mnie raczej średnio. Potrafię zrobić wiele dań i są one chyba nawet dosyć zjadliwe, przynajmniej moi chłopcy nie narzekają ;) Ale zauważyłam, że w naszym domowym menu panuje straszna monotonia, a ja chciałabym w końcu urozmaicenia. Mam już co prawda kilka książek kucharskich i takich dziecięcych i takich zwykłych dla dorosłych i zdarzało mi się robić z nich kilka przepisów, ale ja ciągle poszukuję czegoś nowego. I kiedy tylko zobaczyłam tę książkę stwierdziłam, że ona musi być moja. Ta w porównaniu do tych co posiadam to prawdziwa księga licząca prawie 400 stron.
Wbrew pozorom nie jestem wegetarianką. Pomyślicie więc sobie skąd u mnie taka książka? A no właśnie jestem wielką sympatyczką warzyw, owoców, makaronu, ryżu... Lubię mięsko ale nie jest ono u mnie priorytetem jeżeli chodzi o obiadki. Stwierdziłam więc, że w tej książce kucharskiej znajdę całą masę przepisów, które mnie interesują. I nie myliłam się. Już śpieszę przybliżyć Wam jej zawartość :)
Od razu na początku znajdziemy spis treści. jest on dosyć obszerny, ponieważ znajduje się tutaj naprawdę cała masa przepisów. Dalej jest wstęp, który zapozna nas ze zdrowym jedzeniem, dowiemy się jak ważne w naszej diecie jest odpowiednie odżywianie... Dalej opisane są poszczególne warzywa. Do każdego znajdziemy po kilka zdań o tym jak je przygotować i potem przyrządzić. Następnie przeczytamy o technikach gotowania, a tych również jest kilka. Poczytamy również o składnikach wegetariańskich, w końcu do tego rodzaju kuchni nie zalicza się jedynie warzyw... A dalej są już tylko przepisy. Cała masa wspaniałych, pożywnych i bardzo smakowicie wyglądających dań.
Podzielone są one oczywiście na grupy: zupy, przystawki, przekąski, makarony, rośliny strączkowe, potrawy smażone, zapiekanki i dania pieczone, potrawy z grilla, sałatki, dodatki, desery. W każdej z tych grup zamieszczone jest kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt przepisów. Wszystkie one są przedstawione w bardzo czytelny i przejrzysty sposób.
Każdy przepis zawiera całą masę przydatnych informacji. Oprócz standardowej listy potrzebnych składników oraz punktowanego sposobu przygotowania jest również tabelka w której podane są wartości odżywcze jednej porcji danego dania, jest również czas przygotowania zarówno samych składników jak i całej potrawy, jest też trudność wykonania oraz rady i informacje dotyczące składników lub całego przepisu. Dodatkowym atutem są tutaj zdjęcia. Do każdej potrawy dodane są po trzy fotografie ilustrujące kolejne etapy pracy oraz jedno duże, piękne zdjęcia przedstawiające nam efekt końcowy.
Moim zdaniem książka ta jest prawdziwą zbiornicą smaków pochodzących z przeróżnych części świata. Znajdziemy tutaj przepisy tradycyjne oraz nowoczesne. Dzięki niej nasze jedzenie nie będzie już ani monotonne, ani nudne. A jeżeli koniecznie musimy podać mięsko do co za problem? Wystarczy rozbudować dany przepis według własnych upodobań. Książka ta nie jest zdecydowanie przeznaczona wyłącznie dla wegetarian, wręcz przeciwnie, dzięki niej my "mięsożercy" przejrzymy na oczy i zobaczymy jak ciekawe i różnorodne może być jedzenie i to nawet bez mięsa. Ja jestem tą pozycją zachwycona i ogromnie się cieszę, że trafiła ona na moją półkę! Mam zamiar wykorzystać z niej wiele pomysłów, dzięki niej moja kuchnia zdecydowanie stanie się bardziej urozmaicona i zapewne też zdrowsza, bo im więcej warzyw tym lepiej :)
Dania wegetariańskie z pewnością by mi zasmakowały:)
OdpowiedzUsuń