EWA DOBEK
wydawnictwo: Feeria
ilość stron: 288
format: 16,5x20,5 cm
rok wydania: 2013
cena: 34,90 zł
Dziś kolejna książka kucharska. Ale nie jest to taki typowy poradnik kulinarny, lecz bardzo ciekawa książka, w której poza przepisami odnajdziemy pewnego rodzaju… przemianę. Bowiem jej autorka wierzy w Teorię Pięciu Przemian. Zakłada ona, że osobowość człowieka, styl bycia i talenty są związane z porami roku i żywiołami. To one kształtują nasze życie i nasz charakter.
„Teoria Pięciu Przemian to część medycyny chińskiej zawierająca w sobie metodę gotowania, pracę narządów wewnętrznych, diagnozę zdrowotną i terapię żywieniem. Podstawą Pięciu Przemian jest założenie, że wszystko, co jemy, jest przypisane jednemu z pięciu smaków – kwaśnemu, gorzkiemu, słodkiemu, ostremu lub słonemu. Poszczególne smaki odpowiadają jednej z pięciu pór roku: kwaśny – to wiosna, gorzki – lato, słodki – późne lato, ostry – jesień, słony – zima.”
Ta teoria wiąże się także ścisłe z chińską teorią obiegu odżywczą żywiołów, ale o tym poczytacie sobie dokładniej już z książki. Ja teraz chciałabym się raczej skupić na samej książce i tym w jaki sposób prezentuje ona zawarte na poszczególnych stronach przepisy. Bowiem jak już się pewnie domyślacie, układ książki jest nieco inny niż w typowych książkach kucharskich. A więc do rzeczy.
Przede wszystkim lektura ta podzielona jest właśnie na pięć działów. Pierwszy z nich – Drzewo, charakteryzuje wiosnę. Kolejnymi są: ogień, ziemia, metal i woda. A w każdym z nich oprócz ciekawych przepisów kulinarnych, odpowiednio dopasowanych do pod względem smaku do pory roku jaką reprezentują znajdziemy także różne ciekawe informacje na ten temat oraz odrobinę poezji :) Na początku również byłam odrobinę zaskoczona, ale szybko przywykłam do tej formy, a nawet zaczęła mi się ona podobać :)
I tak podczas lektury tej książki najpierw przeczytamy o tym czym jest dany żywioł oraz jaki ma on wpływ na nasze życie. Dalej czytamy różne ciekawostki na temat charakterystycznego w tym żywiole smaku. Jaką daje on energię, jak działa, na co ma wpływ itp. A następnie dowiemy się bardzo dokładnie na jakie narządy wewnętrzne ów smak oddziałuje i w jaki sposób. Oczywiście jak już wspomniałam na początku nie zabraknie tu także odrobiny poezji. Krótkich wierszyków na temat samego żywiołu, smaku bądź po prostu konkretnego dania :) No i co? Nie sądzicie, że ten poradnik kulinarny jest nietypowy??
Ale oczywiście jak już przystało na książkę kucharską nie zabraknie w niej także przepisów kulinarnych. Te, które autorka zamieściła w tej publikacji są bardzo ciekawe. Z większością z nich jak dotąd chyba jeszcze się nie spotkałam i muszę przyznać, że bardzo mnie zainteresowały. Każdy z nich jest naprawdę bardzo łatwy do przyrządzenia, więc samo przygotowanie posiłku nie powinno zająć nam zbyt wiele czasu. Ciekawostką w tym poradniku jest również fakt, że obok każdego ze składników, jaki wykorzystamy, by przyrządzić nasze danie znajduje się maleńki znaczek informujący nas jaki rodzaj smaku przedstawia ów składnik, czyli: kwaśny, gorzki, ostry, słony lub słodki. To znacznie ułatwia nam takie dobranie składników, by potrawa miała odpowiedni smak. Idealny dla naszego podniebienia. Od razu przyznam się, że ja osobiście uważam to za świetny pomysł, bo niektórych przypraw jako kucharka amatorka zwyczajnie nie znam. A teraz mimo to mam możliwość stworzyć coś nowego bez obaw, że nie będzie nadawało się do spożycia ;)
Muszę przyznać, że książka ta mnie bardzo zainteresowała. Choć nie jestem fascynatką kultury wschodu i ów Teoria Pięciu Przemian nie jest mi zbyt bliska, to sposób ujęcia tematu zaskoczyła mnie i z przyjemnością zagłębiłam się w temat. Nie wiem, czy będę teraz stosowała rady autorki, ale z pewnością nie raz wrócę do przepisów które oferuje, bo wydają się naprawdę smaczne.
Pozycja znajduje się na półce, z chęcią się z nią zapoznam:)
OdpowiedzUsuń